Home Женски болести

Смъкване на матката

3185

Смъкването на матката се отнася до рязко спадане или друга промяна в положението на матката спрямо другите структури в таза. Тазът има много меки тъканни структури, които са важни за нормалните функции на тялото. Тези меки тъкани на таза се поддържат от костната структура на таза.

Проблемът, наречен смъкване на матката, може да е един от тези три типа в зависимост от степента на влошаване:

  1. Първа степен смъкване е налице, когато спадът е надолу в горната част на вагината.
  2. Втора степен на смъкване се наблюдава, когато шийката на матката е върху или около външната част на влагалището.
  3. Трета степен на смъкване на матката /често се среща като пълно смъкване/ се наблюдава, когато цялата матка е извън вагината.

Има няколко начина на лечение за смъкване на матката и те зависят от:

  1. Степента на смъкване
  2. Колко са сериозни симптомите
  3. Възрастта и годините ви
  4. Общото здравословно състояние
  5. Искате ли да имате деца в бъдеще

Съвети при самолечение

Ако смъкването е малко до умерено и не причинява никаква болка или дискомфорт, то на този етап няма нужда от лечение. Има начини да се подобри състоянието ви, да се предотврати влошаване и да се чувствате по-удобно. Избягвайте стоенето за дълги периоди от време. Яжте богати на фибри храни с изобилие от пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни, за да предотвратите поява на запек и да се намали напрежението при ходене до тоалетна. Ако сте решили да отслабнете, то подложете се на диета сега, защото може да намали симптомите.

Упражнения за таз

Редовните упражнения ще помогнат да укрепите отслабналите мускули, ще подпомогнат възстановяване след оперативна намеса и ще намалят симптомите като болка в гърба и изтичане на урината. Потърсете лекарски съвет за спефицичните упражнения и бъдете постоянни, търпеливи, защото подобрението е видимо след месеци.

Заместител на хормоналната терапия

Ако сте в период на менопауза, то може да се възползвате от терапия, която е заместител на хормоналното лечение. По този начин нивото на колаген ще се увеличи /това е естествен протеин, който поддържа кожата, костите и тъканите/, както и хормона естроген. Нещо повече това ще подпомогне укрепването на вагиналните стени и мускулите на таза. Един естроген крем или песар може да се постави във вагината и това е препоръчително особено ако смятате да се подложите на операция за подобряване на качеството на вагиналната тъкан.

Какво е вагинален песар?

Това е предмет подобен на диафрагма, която се поставя във вагината, за да задържа матката на правилното място. Песарите са препоръчителни при по-тежки случаи на смъкване на матката. Вашият гинеколог трябва да премахва песара на всеки три до шест месеца и да поставя нов. Песарите може да причинят вагинално течение.

Оперативна намеса

Има няколко вида оперативна намеса, които са насочени към лечение на тежки случаи на смъкване на матката, включително хистеректомия и премахване на матката.

Хистеректомия

Тази основна операция включва премахване на матката. Смята се, че е най-ефективният начин на лечение въпреки че излага пациентката на повишен риск за друго смъкване като вагинално смъкване. Имайте предвид, че не можете да забременеете след хистеректомия.