В съвременния свят хората отделят все по-голямо внимание на здравословния начин на живот. Правилното хранене е с определящо значение за добрия здравен статус. Трофология е наука, която се занимава с правилното съчетаване на храните. Въпреки че в България тя е непозната, един от основните й принципи за “разделно хранене”, все повече добива популярност и приложение като съвременен начин на хранене за голям брой хора и при заболявания като гастрит, язва, рефлукс и за отслабване.
Какво е разделно хранене?
Разделното хранене не е диета, а е начин на хранене, който препоръчва какви храни могат да се комбинират заедно при едно хранене и какви комбинации от храни – да се избягват.
Целта на разделното хранене е да се подобри храносмилането и да се усвояват по-пълноценно хранителните вещества, съобразявайки се с възможностите на храносмилателната система на човека. Това води до положителен резултат при някои заболявания на стомаха и помага за сваляне на килограми при хора, които са пробвали какви ли не други диети. Разбира се, за отслабването най-важното е калориен дефицит, за да се изгорят излишните мазнини и килограми.
История на разделното хранене – д-р Уйлям Хей
Д-р Уйлям Хей е американски лекар с основен принос в развитието на теорията за разделното хранене. След тежко бъбречно заболяване той достига тегло от 100кг. Осъзнал, че лечение с конвенционалната медицина за него е невъзможно, той започва да търси алтернативни методи. Лекарят прилага хранителна терапия, която той нарича „принципно хранене”. Терапията дава резултат. Той отслабва с 22кг и симптомите на болестта изчезват. Диетата за хранене на д-р Хей, , изпитана лично върху него, полага основите на разделното хранене.
Видове храни
Храната, която консумираме съдържа различни хранителни вещества – белтъчини, мазнини, въглехидрати, киселини, антиоксиданти, оцветители, витамини, минерали, вода, баластни вещества, аромати, ензими и др. Във всеки хранителен продукт обикновено доминира едно от посочените вещества. По този начин храните се групират в пет основни вида:
- Белтъчини – те биват три вида – животински, млечни и растителни. Животинските белтъчини включват всички видове месо, яйца, риба и морски дарове. Млечните продукти са млякото и производните му – сирене и кашкавал. Растителните белтъчини са ядките, семена, зърна;
- Мазнини – те също биват животински, млечни и растителни. Животинските мазнини са животинската мас, бекон и др. Млечните мазнини са масло, сметана, топени сирена. Растителни мазнини са зехтина, маслините и различните видове растителни масла;
- Скорбяла – картофи, царевица, ориз, жито, соя, хляб и др. Бобовите храни са особена група поради еднаквото съдържание на скорбяла и белтъчини, но обикновено те се причисляват към групата на скорбялата, конкретно при разделното хранене.
- Захари – два вида са – млечни и растителни. Млечните захари се съдържат в млякото – лактозата. Растителните захари са многобройни – захар, пчелен мед, сладка, компоти, конфитюри и др.
- Киселини – винен и ябълков оцет, бирена мая, газирани напитки, нес кафе, кисело зеле и др.
Разделно хранене с комбиниране (смесване) на храните
Основни принципи за комбиниране на храните при диета с разделно хранене
Разделното хранене означава разделяне на храната според хранителните групи вещества, които поемаме на едно хранене.
Смесването на храните може да е направено още при приготвяне на ястието , а може да смесваме храни с приемането на различни ястия.
Основните принципи, които трябва да се спазват при разделното хранене са следните:
- Не приемаме едновременно протеини и въглехидрати;
- Не смесваме протеини с различен произход.
В случай на смесване на тези хранителни групи, част от веществата няма да бъдат усвоени и ще останат за по-късно разграждане. Това води до тежест и калории, които се трупат като подкожни мазнини.
Добри комбинации на храните
Много важно в разделното хранене е добрата комбинация между различните видове храни. В случай, че се насочите към този тип хранене, може да бъдете спокойни, съществуват не малко на брой добри комбинации.
- Съчетаване на мазнини и белтъчини – това е естествена комбинация в природата, тъй като в повечето продукти, в които има белтъчини се съдържат и мазнини;
- Скорбяла и мазнини – пример е хляб с масло, задушени картофи и ориз, чипс и др.;
- Мазнини и киселини – с помощта на киселините, мазнините се разграждат по-бързо в стомаха;
- Захари и киселини;
- Комбиниране на различни видове скорбяла – например хляб от различни видове брашно.
- Ако искаме в един ден да приемем от всички групи храни е желателно между храненията да има интервал от 2 – 3 часа.
При спазване на тези правила всички вещества в храната се усвояват напълно, в резултат храносмилателната и отделителната система функционират нормално. Всички системи са в равновесие и човек се чувства здрав и бодър.
Разделно хранене правила
Съществуват две основни лоши комбинации на храни при разделното хранене.
Първото правило, което трябва да се спазва в разделното хранене, е да не се комбинират месо и скорбяла в едно и също ядене. Това правило се определя от факта, че за разграждане на протеините е необходима кисела среда, а за въглехидратите алкална среда. А пък общоизвестно още от уроците по химия в училище е факта, че киселините (кисела среда) и основите (алкална среда) се неутрализират взаимно, което довежда до недостатъчно добро разграждане на храната и недобро усвояване на полезни хранителни вещества. Към него не е необходимо да се придържате прекалено фанатично. Например като изровите няколко парченца пиле от китайското ястие, което се състои от 90% фиде и зеленчуци.
И все пак тази комбинация е един от основните елементи на съвременното хранене – пържоли с картофи, хамбургер с чипс и много други. Не случайно най-старото документирано предупреждение срещу тази ужасна хранителна комбинация е в Стария завет, където Йехова нарежда на Моисей да научи хората си да ядат месото и хляба си отделно: „Вечер ще ядете месо, а на сутринта ще се наситите с хляб”.
Второто основно правило е да не се съчетават два различни вида животински протеин в едно и също ястие, например месо и мляко или яйца и сирене. Това също е споменато в Библията, където е известно като „Втори закон на Моисей”. С него той забранява на хората си да ядат месото и млякото заедно. Трябва да се знае, че няма нищо лошо, ако се съчетават два вида месо, но с млякото, сиренето и яйцата не бива да се приема никакво месо.
Правило 80/20
Спазването на основните принципи на разделното хранене е доста трудно, което пречи на насладата от храната. В случай, че сме прекалено педантични в спазването на правилата, в един момент можем да стигнем дотам, че да не смеем да ядем повече от един продукт на ядене. Това е непрактично, досадно и разваля естественото удоволствие от храната.
Възможно е да се съставят ястия, които са правилно балансирани и същевременно вкусни, като се спазва общовалидното правило за 80/20. Според него в случая основните закони за съчетаване на храните се съблюдават на 80%, което ви оставя 20% за грешки и угаждане. Този рационален подход е едновременно практичен и ефикасен.
Плодове – комбинирането невъзможно
Плодовете са храна, която не изисква буквално никакво смилане в стомаха. Затова те слизат бързо в дванадесетопръстника, където се разграждат. В случай, че бързото им преминаване през стомаха е възпрепятствано от каквато и да била друга храна, те остават в стомаха и богатият запас от естествени захари веднага става плячка на стомашните бактерии. Това води до ферментиране на храната в стомаха и до отделянето на киселини и образуване на газове.
Плодовете съдържат белтъчини, витамини и минерали, но за да се възползвате от тези вещества е полезно да приемате плодовете няколко часа преди или след ядене.
„Яж само тях или въобще не ги яж!”
Това е златното правило за плодовете при разделното хранене – ядат се в отделни хранения, най-често като допълнителни хапвания между основните три (закуска, обяд и вечеря).
Зеленчуци – универсалната храна за комбиниране
Зеленчуците са великият общ знаменател в уравненията за комбиниране на храните в разделното хранене. Те се съчетават много добре с всички белтъчини, със скорбялни въглехидрати, а също и с мазнини. Зеленчуците подпомагат смилането и усвояването на другите храни, като осигуряват важни минерали и ензими, които улесняват храносмилателните функции.
Единствената храна, с която не образуват добро съчетание, са плодовете.
Таблици за съвместимост на храните при разделно хранене
При разделното хранене съществуват таблици за съвместимост на храните, но малко от тях са наистина полезни под формата на справочник, който да ви помага за групирането на храните в едно ястие или за едно хранене.
Специално подбрахме най-полезните таблици, особено подходящи за начинаещи.
Комбиниране на храните таблица:
Таблица за разделно хранене:
Примерна диета за разделно хранене
Всеки сам може да си направи диета за разделно хранене в зависимост от своите вкусови предпочитания. Важното е да се спазват основните принципи за комбиниране на храните, като се търси необходимото разнообразие.
Представяме ви примерно меню дефинирано по правилата на д-р Уйлям Хей:
Алкална закуска
- кисели плодове – сурови или под формата на фрешове;
- кисело мляко;
- зеленолистни зеленчуци – сурови или термично обработени;
- мюсли или овесени ядки;
- препечена филия с масло и мед.
В случай, че пийвате чай, той трябва да бъде без захар.
Нишестен обяд
- постни ястия с картофи, ориз, варива;
- сурови или термично обработени зеленчуци;
- салати;
- житни или овесени ядки.
Протеинова вечеря
- месо, за предпочитане пилешко, съчетано със зеленчуци;
- риба или морски дарове;
- сирене;
- яйца.
При този начин на хранене организмът получава всички необходими вещества в рамките на деня. Редът на храненията може да се променя според личните предпочитания.
Резултати от разделно хранене
Разделно хранене и поддържане на добра фигура
Разделното хранене е основен фактор в поддържането на добра фигура. За да изглежда добре тялото ви, не е необходимо да се лишавате от определени храни, а да ги групирате в отделни категории. Не бъдете крайни в спазването на изложения принцип на групирането, но се старайте поне на 80% да го съблюдавате. Старайте се на всяко ядене да консумирате зеленчуци, така че те да бъдат важна част от вашето меню. Комбинирайте основното ястие със салата.
Хранете се разделно, но и редовно. Яжте по-често и с по-малки порции. По този начин метаболизма ви работи добре. Може да правите и междинни хранения между трите основни.
Повече информация за поддържане на добра фигура чрез разделно хранене може да видите във видеото:
Отслабване с разделно хранене
Разделното хранене не е диета за отслабване. При него нито един продукт не е забранен, ограничения има в съчетаването им, но това не се прави с цел „отслабване“ (т.е. намаляване на теглото, както първоначално е ползвано от д-р Хей), а с цел храната да се усвоява по-добре и да се извличат полезните вещества, т.е. до по-пълноценно хранене. Въпреки това, някои от принципите на разделното хранене се използват в много и разнообразни хранителни диети и режими за отслабване.
Основната задача е чрез комбиниране на храни за отслабване да се осигури правилната работа на храносмилателната система. Когато правилно се съчетават различни видове храни – често се смъкват излишни килограми, особено в случаи на затлъстяване, когато човек е с над 20кг. над нормата. Това се случва благодарение на по-доброто функциониране на стомашно-чревния тракт.
Бързо отслабване с монодиета
Монодиетата е по-строг вариант на разделното хранене. При нея се приема само един хранителен продукт или група продукти, като се изключва комбинирането на храните. Например меню само от протеини или само от въглехидрати. Други предпочитат хранене само с плодове или само със зеленчуци.
С монодиетата се постига бързо отслабване поради опростеното хранене. За дни се свалят няколко килограма, а тялото изхвърля опасните шлаки. Тъй като за преработването на различни храни са необходими различни ферменти, когато се храним само с един продукт ферментите действат по ефективно, тъй като никой не пречи на работата им.
Трябва да се знае, че медици не препоръчват тази диета. Според тях тя е опасна поради хранителния дефицит, който създава. В никакъв случай диетата не трябва да се прилага продължително време.
В заключение по обширната тема за отслабването, редно е да кажем, че:
Има много начини за отслабване – стотици или дори хиляди! Всичко е индивидуално и зависи от съответния човек, дали е мъж или жена, възраст, начин на живот и професия, и др. индивидуални фактори. Можете да свалите килограми само с хранене или да го комбинирате с тренировки във фитнеса, спорт или друга дейност.
Разделно хранене при проблеми със стомаха, гастрит, язва, рефлукс
Когато не се съобразяваме с правилата за разделно хранене голяма част от храните остават непреработени и в резултат на процесите на ферментация и гниене, се нарушава киселинния баланс в организма. Това е една добра основа за възникване или изостряне на болести като гастрит и язва. Когато сме предразположени към тях е необходимо да се храним разделно с избягване на храни, които увеличават киселинността в стомаха. Да се приема по-малко храна на повече приеми и по-лесно смилаема.
Статията е с информативен характер.