Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикотерапията - съвременна научна дисциплина

Колаж: Георги Нейков



"Музиката лекува душата и тялото"- този надпис се чете на някои италиански музикални инструменти от епохата на Ренесанса. Днес, 15 ноември, се отбелязва Европейския ден на музикотерапията. Инициативата се провежда за шести пореден път, като тази година мотото е "Beat the drum!", което в превод от английски означава "бийте барабана". 


Музикотерапията е съвременна научна дисциплина, в която терапевтичният процес се случва благодарение на помощта на музиката, каза председателят на Българската асоциация по музикотерапия, Даниела Йорданова.


"Музиката се явява като инструмент за работата на психотерапевта и с помощта на записана или на импровизирана в момента музика, могат да се извадят много по-лесно образи на несъзнаването на клиентите, с цел по-бърз терапевтичен процес" -каза Даниела Йорданова.


Даниела Йорданова обяснява, че може да се правят както индивидуални сесии на лечение, така и групови.


"Индивидуалната сесия трае между час и час и половина, груповите са по час и половина. В една сесия музиката заема от 5 до 10 минути като време, останалото е вербална работа и работа с образите, които са възникнали благодарение на работата с музиката. Съвременните направления в музикотерапията използват записана музика и това са предимно шедьоври на класическите майстори", добави Даниела Йорданова.


Според някои от запитаните видинчани, музикотерапията е релаксация за душата и се използва за успокоение. Колкото до това- каква музика ги успокоява или ги дразни, отговорите са различни: 


"Класическата музика ме успокоява, чалгата ме дразни.. Принципно съм фен на рок музиката, чалгата ме дразни... Лично мен класическата музика ме успокоява, има някакви хип-хопове, не мога да го понасям това нещо и за мен не е никакво изкуство... Хубавата музика предразполага към добри чувства, към спокойствие."


Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Семейството на Валя Стоянова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива приспано. По..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00