Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Факти за зеленчуците, които не знаете

по статията работи: | 22 юни 2014 Прочитания: 1458
Каква е връзката между ДНК и харесването на определени зеленчуци
Факти за зеленчуците, които не знаете
Източник: Photl

Може би вече ви омръзна да четете всякакви полезни характеристики на зеленчуците.

 

Но сега сме ви подбрали няколко интересни факти за зеленчуците, които вероятно не знаете.

 

А освен да готвим "сме се събрали" и да научим нещо ново.

 

Пресни или сготвени?

 

Определено, пресни. Но не може и да не ги обработваме топлинно понякога. Затова е важно да не ги подлагаме прекалено на топлината. И нещо, което може би добре знаете, повечето витамини се намират в кората, затова не белете зеленчуците, които го позволяват (краставиците например).


Ако не обичате зеленчуци, това може да е генетично

 

Понякога естествената горчивина на някои зеленчуци, като брюкселското зеле, е причина за нехаресването на някои зеленчуци. Има научни изследвания, доказващи връзка между ДНК-то и отношението към някои зеленчуци. Около 50% от населението на Земята има този ген.


Знаете ли, че доматите всъщност са плод?

 

Доматите са най-консумираният зеленчук във Великобритания. Но нека бъдем коректни, доматите всъщност за плод, независимо от соления си вкус.


Менят цветовете си 

 

Знаете ли, че морковите, които ние познаваме като силно оранжеви зеленчуци, всъщост са били бели или лилави. Някъде през 17 век в Холандия е "изобретен" оранжевият морков.


Най-мразените зеленчуци в света

 

Брюкселското зеле, определено. С изключение на Великобритания, там много се радват на зеленчука. Има начин да бъде намалена естествената му горчивина, тъй като от друга страна е много полезен и не трябва да се изключи от менюто. 


Картофите могат да са супер опасни 

 

Да, точно така. Никога не яжте зелен картоф. Има едно съединение, наречено соланин. То е характерно за нощните зеленчуци, а като част от тях, картофът също го има. Соланинът е вещество, което може да предизвика диария, сърбеж, повръщане и др. Затова, ако видите следи от зелени петна по картофите, в никакъв случай не ги яжте. Отравянето със соланин, обаче може да предизвика кошмари, халюцинации, загуба на съзнание, треска, парализа, хипертония и дори смърт.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 176 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...