Диетата с разделно хранене на Уилям Хей

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Диетата с разделно хранене на Уилям Хей
227841
Диетата с разделно хранене на Уилям Хей

 

Уилям Хауърд Хей, лекар от Ню Йорк стига до тази идея през 1920 година.Този хранителен метод действа чрез разделяне на хранителните групи в три категории-кисела, алкална и неутрална. Диетата с разделно хранене се опитва да предотврати комбинацията на кисели и алкални храни.

Храни, попадащи в киселата категория включват:
Месо
Риба
Млечни продукти като сирене, кисело мляко 
Боб, соя
Червено вино
Бяло вино
Ябълки
Грозде
Череши
Кайсии
Киви
Лимони
Ананаси
Портокали
Мандарини
Ягоди
Малини
Нектарини

Храни, попадащи в алкалната категория:
Ориз
Картофи
Хляб
Пшенични продукти
Ечемик
Царевица
Тикви
Банани
Стафиди
Бира

Храни, попадащи в неутралната категория са:
Всички ядки с изключение на фъстъци
Масло
Сметана
Яйчни жълтъци
Зехтин
Уиски
Джин

Каква е историята на диетата на Хей?

Д-р  Уилям Хей е бил с диагноза „нефрит“.

Смъртта му бавно наближавала. В такъв момент, той започнал да консумира естествени храни. Калорийният му прием спаднал и той усетил подобрение в здравословното си състояние. Така насочва вниманието си към изучаването на природолечението и комбинирането на храните. Той се опитва да намери начин за намаляване на киселинните храни, като краен продукт на храносмилането.

Той отбеляза, че пълният метаболизъм на плодовете и зеленчуците, произвеждат алкална среда, а разлагането на преработени храни, оставя силно кисела среда. Въз основа на тези констатации, той започва да изучава теории за комбиниране на храните. 
Д-р Хей заявява, че алкалното състояние на храните подпомага храносмилането на въглехидратите и затова никога не трябва да се комбинират с кисели плодове, тъй като киселини и алкали се неутрализират взаимно. (Ааааа, кой от вас е имал 6 по химия?:)) Той добавя, че въглехидратните храни също не трябва да се приемат с концентрирани протеинови храни, тъй като тези храни водят до активиране на твърде много солна киселина по време на храносмилането в стомаха.

Д-р Хей предлага да се храним с три различни вида храни дневно. Първото хранене за деня трябва да се състои само от алкална храна, второто-протеинова храна, салати, зеленчуци и плодове , а последното хранене за деня трябва да се състои от храни, съдържащи скорбяла, салати, зеленчуци и сладки плодове. Той препоръча да се запази разликата от 4 до 4,5 часа между всяко хранене.

Съвременната диета на Хей

Настоящите версии на диета на Хей все още приемат класификацията на храните в кисели, алкални и неутрални категории.
Диетата се състои от плодове и зеленчуци и когато някой я спазва, трябва да изчака най-малко четири часа преди следващото хранене.
Някои версии препоръчват прием на белтъчини, мазнини и скорбяла, в ограничени количества.
Модерната диета на Хей препоръчва приема напълнозърнести продукти и непреработено нишесте.
Планът за хранене на диета на Хей, предлага протеините и неутралните храни да се комбинират.
Този план също така позволява комбинирането на неутрални храни и нишесте, но тази диета не позволява едновременната консумация на протеини и нишесте.

Тези, които вярват в природното лечение, смятат че диетата е полезна при лечението на артрит, запек, лошо храносмилане и газове.
За тази диета е установено, че е полезна за хората, страдащи от астма и алергии.
Диетата препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци. Те са нискокалорични храни, богати на фибри, които ще ни държат за по-дълго време сити.

Какви са недостатъците на диетата на Хей?
В тази диета не е застъпен контролът на количеството на храната, която трябва да се приема.
Диетата ограничава приема на храна само до определените групи храни, които да се консумират веднъж дневно, което не е приемливо за хора, които имат по-голяма нужда от определени храни през деня. Примерно, някои имат нужда от повече витамини.
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft