12 храни които носят дълголетие

Здраве, диети, хранене, Горски плодове, Бобови храни, Ядки, Дива сьомга, Неварено мляко, Месо, Яйца, Семейство зелеви, Ябълки, Лук, чесън, Сок от нар, Зелен чай,



12 са най-здравословните храни, които ви носят дълголетие, показа класация на "Форбс". Списанието публикува списък на най-полезните продукти независимо от страната на произход, диетите и традициите.

В най-елитната група влизат горските плодове, орехите и бобовите храни, съставящи менюто на всички дълголетници. А сокът от нар, който понижава кръвното и помага за борбата с раковите клетки, е определен от списанието като естествена виагра.

Най-важният принцип за всяко здравословно меню е да се консумират колкото се може повече пресни и "цели" храни, които са минимално обработени. Това е принципът, който обединява всичките 12 най-полезни групи продукти.

“Форбс” опровергава недоверието на диетолозите към месото. Според списанието месото от животни, отгледани на зелените пасбища, е един от най-здравословните и необходими продукти за човека. Прясното непастьоризирано мляко и яйцата и уловената в океана сьомга също доставят жизнено важни компоненти за човешкия организъм. Дивата сьомга получава червения си цвят от мощния антиоксидант астаксатин

В света няма "лоши" зеленчуци, но някои от тях наистина са "суперзвезди", пише списанието. Особено полезни са представителите от групата на зелето - независимо дали става дума за обикновено, брюкселско или броколи. Те съдържат веществото индол, което намалява риска да заболеете от рак.

Ябълката, чиято целителна сила е проверена през хилядолетията, заслужено е на върха в групата на плодовете. Напоследък лекарите все повече препоръчват и сока от нар заради чудесните му профилактични качества.

Лукът и чесънът се препоръчват на всички, които се грижат за своето дълголетие. И естествено сред напитките палмата на първенството държи елексирът на здравето – зеления чай.

Всички тези храни имат още нещо общо - те съдържат изключително малко захар. Всъщност, броят на обществата, достигнали до дълбока старост с храна, богата на захари, е нула, пише "Форбс"

Класация на “Форбс” подрежда храните в списъка не по отделни видове, а по групи. Другото интересно е, че продуктите не са класирани по важност, тъй като само комбинацията от тях ще ви даде здраве.
1. Горски плодове
2. Бобови храни
3. Ядки
4. Дива сьомга
5. Неварено мляко
6. Месо “от пасбищата”
7. Яйца
8. Семейство зелеви
9. Ябълки
10. Лук и чесън
11. Сок от нар
12. Зелен чай



* Кулинарни рецепти за разделно хранене
Салата от целина
Салата от тиквички и орехи
Пиле с моркови и гъби
Мусака от зеле, картофи и ориз
Задушени зеленчуци с къри
Предястие с яйца и карфиол
Десерт от тиква и грис с канела

Selo-Banya.com - RSS

Популярни публикации

Лечебни препоръки