Хранителни комбинации, които трябва да се избягват

храни, хранителни продукти, вредни храни, чай, месо, пиле, ориз, яйца, масло


Съществуват много храни, които не се комбинират добре. Чаят пречи усвояването на желязото, затова е по-добре да го пиете между храненията, отколкото да го приемате по време на хранене. Също така няколко минерала (като калций и желязо) затрудняват абсорбацията и тялото не ги усвоява както трябва, когато са комбинирани. Ако се приемат хранителни добавки с калций или желязо, таблетките с желязо би следвало да се приемат с храна, докато калциевите таблетки – точно преди да си легнете.

Хранителните вещества обикновено се усвояват по-добре от храните, отколкото от хранителните добавки, и вие ще откриете желязо, съдържащо се в месото или в бобовите храни и семената, зърнените храни и ядките. Калцият може да се осигури от млечните продукти или обогатени с калций соеви напитки.Понякога не е необходимо да се тревожите за комбинирането на храните. Почти всяко от предлаганите основни менюта в света комбинира протеини и въглехидрати в едно и също ястие, от традиционните месо с картофи, до Азиатското пържено пиле с ориз, Близкоизточното ястие кускус с агнешко и използването на хляб към всяка храна в Средиземноморския регион. Абсолютен мит е, че плодовете трябва да се приемат самостоятелно. Те са идеална добавка към всяко хранене.

Общоприето е, че стомахът на човека би трябвало да е в състояние да смила всякакъв брой различни храни едновременно. Обаче храносмилането се управлява от химията на физическото тяло. Важно за здравето е не това, което консумираме, а това, което смиламе и усвояваме.



* Кулинарни рецепти за разделно хранене
Салата от целина
Салата от тиквички и орехи
Пиле с моркови и гъби
Мусака от зеле, картофи и ориз
Задушени зеленчуци с къри
Предястие с яйца и карфиол
Десерт от тиква и грис с канела

Selo-Banya.com - RSS

Популярни публикации

Лечебни препоръки