Разделното хранене било все едно жена с три гърди


| Прочетено Прочетено: 891 пъти | КоменариКоментари: 0



Екип на японската секция на Би Би Си ще направи филм как социалният статус на българите и икономическите промени у нас в последните години се отразяват върху проблема със затлъстяването.

Журналистите са правили телевизионни програми за социалното и културното влияние върху начина на хранене и в други европейски страни, каза за БТА Хироко Того.

Програмата ще покаже как в последните години са се променили хранителните навици на българите, което е довело до голям брой на хора със свръхтегло. Ще бъде представена и “балканската диета“, чрез която благодарение на традиционния начин на хранене може да се предотвратят заболявания, свързани с болестното свръхтегло.

Председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев - избран от Хироко Того за герой на филма, отбеляза, че в диетата са включени много плодове и зеленчуци, сред които са и типичните за Балканите - лапад, коприва, киселец.

Българинът да се върне към традиционния си начин на хранене, призова доц. Ханджиев, цитиран от БГНЕС. Нашата кухня е много близка до средиземноморската диета, призната за най-здравословна в света. Нискомаслено кисело мляко, гювеч, таратор, много зеленчуци, боб, леща, пълнозърнест хляб – това са продукти, които съчетани с много движение довеждат до много добри резултати при свръхнормено тегло. Копърът, магданозът, лукът, чесънът и маврудът са естествени антиоксиданти.

И в науката има чалга, такава в момента е тезата за разделното хранене, смята диетологът. Той цитира афоризма, че ако такова хранене е полезно, майката щяла да има три гърди – за въглехидратна, белтъчна храна и такава, богата на мазнини.

В няколко центъра за отслабване (Китен, Несебър и Албена) правилната диета е съчетана с бързите танци – латино, ръченици, хора, рокендрол. Според доцента 60% от българите имат свръхтегло и затова децата трябва от най-ранна възраст да се приучват към здравословно хранене. Той посъветва 5 пъти дневно да се консумират плодове и зеленчуци, като се избягват сладките – грозде, диня, пъпеш, които имат висок гликемичен индекс; осем чаши вода за 24 часа и два пъти седмично риба – тлъста и нетлъста.

Балансираното хранене, не “оливането” по време на празници, е най-добрата формула за здраве, стана ясно още от думите на доц. Ханджиев.

Dir.Bg











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email